« Ekorätt

Hur kan jag bli mer klimatsmart?

De val vi gör varje dag, det påverkar en hel del. Det går att bli mer klimatsmart i sin vardag, utan att man ändrar allt för mycket på det man är van vid.

Så vill du dra ditt strå till stacken så kan du göra alla eller en del av de punkter jag tar upp nedan.

Om du alltid duschar på morgonen, korta ner tiden du står där och gör av med mindre varmvatten. Till frukost, välj vegetariskt, skippa skinkan. Om du äter kött eller inte gör oerhört stor skillnad på energianvändning, utsläpp, markanvändning och vattenanvändning

När du ska åka till jobbet, låt bilen stå och åk kollektivt, alternativt samåk med andra. 

När det gäller mat, se till att äta upp det du har, laga mat på eftervärme, ta rester till middag. Ska du diska, gör det med full maskin. Samma sak när du tvättar kläder.

Vissa saker är viktigare än andra när det gäller klimatpåverkan som kkan göras av privatpersoner. WWF har listat de fem områden där du kan minska din klimatpåverkan mest:

Bilen. Transporter och privat bilåkande står enligt Naturvårdsverket för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser.

Bostaden. Nästan en tredjedel av all energi som produceras i Sverige går till uppvärmning av byggnader.

Butiken. Vår konsumtion av nya prylar står för en väsentlig andel av våra växthusgasutsläpp genom de industrier som tillverkar dem.

Biffen. Enligt Jordbruksverket står animaliska produkter, som kött, mjölk och ost, för en femtedel av de globala utsläppen av växthusgaser.

Börsen. Som privatperson kan du se över i vilka bolag du investerat i. Kontakta din bank och fråga efter placeringar som inte bidrar till global uppvärmning.

2 Mar 2020